0

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARI / İZALE-İ ŞÜYU – “Taşınır ve Taşınmaz Malların Satışının İstenmesi” Avukat Ali SAYIM Akhisar/Manisa

Yaşamış olduğumuz coğrafyada daha çok kız çocuklardan mal kaçırılması, miras kalan malların diğer mirasçılara kullandırılmaması, ortak mallar hakkında bir anlaşma sağlanmaması durumunda çoğu zaman mirasçı olan ortaklar tarafından açılan bir dava türü olan ortaklığın giderilmesi eski adıyla izale-i şüyu davasını kısaca inceleyeceğiz.

Ortaklığın giderilmesi davaları elbirliği ya da paylı mülkiyetle malik olunan taşınmazlarda ferdi mülkiyete geçişi sağlar. Paydaşlardan her birinin bu davayı açma hakları bulunmaktadır. Taraflar arasında miras kalan taşınmazların kullanımında anlaşılamaması durumlarında sıklıkla ortaklığın giderilmesi davaları gündeme gelir. Ortaklığın giderilmesi davalarında mahkemece yapılacak inceleme neticesinde ortaklık ya aynen taksim yani fiili olarak paydaşlara bölüştürülecektir ya da taşınmaz satılarak satış parası paydaşlar arasında payları oranında dağıtılacaktır.  

Ortaklığın giderilmesi davaları taşınmazın bulunduğu yer mahkemesinde görülen davalardır. Örneğin Akhisar’da bulunan bir taşınmaz hakkında görülecek olan ortaklığın giderilmesi davası taraflar nerede olursa olsun Akhisar mahkemelerinde açılacaktır.

AYNEN TAKSİM SURETİYLE ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ

Açılan ortaklığın giderilmesi davasında taraflardan birinin aynen taksim istemesi durumunda mahkemece öncelikle aynen taksimin mümkün olup olmadığı değerlendirilmelidir. Aynen taksimin mümkün olması ve taraflardan birinin bu yönde talebi olması durumunda mahkemece satış suretiyle ortaklığın giderilmesi kararı verilemeyecektir. Taşınmazın aynen taksiminin mümkün olup olmadığı hususu bilirkişilerce tespit edilebilecektir.

SATIŞ SURETİYLE ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ

Bilirkişilerce düzenlenen raporda taşınmazın aynen taksiminin mümkün olmadığı durumda mahkeme ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verir. Yapılacak satış usulü açık arttırma usulüdür. Ancak tüm paydaşların kabulü ile satışın sadece paydaşlar arasında yapılmasına karar verilebilir.  Taşınmazın satış suretiyle ortaklığın giderilmesine karar verildiği durumlarda taşınmaz üzerinde bulunan bina, ağaç, sair yapılar da taşınmazın bütünleyici parçası olarak arzla birlikte satışa çıkarılır.  Taşınmaz üzerinde bulunan muhdesatların aidiyeti konusunda anlaşmazlık olduğu takdirde bu anlaşmazlığın ayrı bir dava açılarak giderilmesi gerekmektedir. Bu durumda açılacak davalara muhdesatın aidiyetinin tespiti davası denir. Muhdesatın aidiyetinin tespiti davası açıldığında görülmekte olan ortaklığın giderilmesi davası bekletilerek muhdesata ilişkin davanın sonuçlanması gerekir. Muhdesatların kime ait olduğu tespit edildiğinde söz konusu muhdesatların arzın değerine oranı bulunarak muhdesat sahibine satış sonrası verilecek pay o oran da hesaba katılarak belirlenir.

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVALARI / İZALE-İ ŞÜYU – “Taşınır ve Taşınmaz Malların Satışının İstenmesi” Avukat Ali SAYIM Akhisar/Manisa

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Konuşmayı Başlat
Whatsapp
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?